przepisy / krem z dyni z imbirem
Idealną zupą na chłodne jesienne dni jest krem z dyni z dodatkiem imbiru. Jest łatwa w przygotowaniu oraz pyszna i do tego rozgrzewa 🙂
Składniki (4 porcje):
- 1 kg dyni
- 1l bulionu
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
- 2 łyżeczki imbiru świeżego
- 1 szkl. mleczka kokosowego
- chili
- sól
- pieprz
- pestki dyni
Przygotowanie:
- Dynię umyć, obrać, usunąć pestki oraz pokroić w kostkę, a następnie ugotować w bulionie z dodatkiem masła lub oleju roślinnego.
- Dodać starty imbir, szczyptę papryki ostrej lub chili, sól, pieprz do smaku.
- Gdy dynia będzie miękka wszystko zblendować.
- Do kremu dodać mleczko kokosowe.
- Posypać pestkami dyni.
Kaloryczność (1 porcja): 280 kcal
Wegetariańskie, bezglutenowe