przepisy / Szakszuka

szakszuka
Szakszuka to jedno z najprostszych i zarazem szybkich w przygotowaniu dań. Wystarczy mieć patelnię oraz deskę do krojenia 😉

Składniki: (4 porcje)

  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • pomidory z puszki
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • oregano

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w piórka szalotkę.
  • Cukinie kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Podsmażamy aż cukinia zmięknie.
  • Na patelnię dodajemy pokrojone pomidory.
  • Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  • Smażymy aż nadmiar wody odparuje.
  • Wsypujemy liście szpinaku. Wszystko mieszamy.
  • Jak liście szpinaku zmiękną, na warzywa wbijamy jajka (tak jakbyśmy robili jajka sadzone). Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną.

Kaloryczność (1 porcja): 180 kcal

Bezglutenowe, bezlaktozowe, wegetariańskie

przepisy / Szakszuka