przepisy / Szakszuka
Szakszuka to jedno z najprostszych i zarazem szybkich w przygotowaniu dań. Wystarczy mieć patelnię oraz deskę do krojenia 😉
Składniki: (4 porcje)
- 1 cukinia
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- pomidory z puszki
- 1 garść świeżego szpinaku
- 4 jajka
- sól, pieprz
- oregano
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w piórka szalotkę.
- Cukinie kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Podsmażamy aż cukinia zmięknie.
- Na patelnię dodajemy pokrojone pomidory.
- Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
- Smażymy aż nadmiar wody odparuje.
- Wsypujemy liście szpinaku. Wszystko mieszamy.
- Jak liście szpinaku zmiękną, na warzywa wbijamy jajka (tak jakbyśmy robili jajka sadzone). Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną.
Kaloryczność (1 porcja): 180 kcal
Bezglutenowe, bezlaktozowe, wegetariańskie
przepisy / Szakszuka