przepisy / zapiekane awokado
Awokado to jeden z moich ulubionych owoców. 🙂 Przeważnie jadłam je na surowo, albo dodając do sałatek albo stosując zamiast masła, albo dodając do koktajlów. Ostatnio doszłam do wniosku, że czas zrobić z awokado coś nowego i je upiekłam. W takiej formie smakuje równie wyśmienicie co w każdej innej. 😉
Awokado zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, więc najlepiej je jeść na surowo, ale monotonia w diecie nie jest wskazana 😉 Od czasu do czasu można podać je na ciepło. Mimo, że jest to owoc, to ma niski indeks glikemiczny (IG) – 10.
Składniki:
- awokado
- 2 suszone pomidory
- 2 jajka
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Awokado należy umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę
- Wgłębienie po pestce trzeba trochę poszerzyć
- Do każdej połówki należy włożyć posiekane suszone pomidory
- Na wierzch należy wybić jajko, posypać szczyptą oregano, solą i pieprzem
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 10 min
przepisy / zapiekane awokado