Jarmuż to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jest to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Na szczęście jest coraz bardziej popularny.
Jarmuż uprawiany był już w starożytności. Jego zbiór możliwy jest również w okresie zimowym, ponieważ wykazuje wysoką odporność na działanie niskiej temperatury. Jego zbiory zaczynają się późną jesienią, ale w sklepach jest dostępny cały rok. Posiada najwyższą wartość żywieniową ze wszystkich warzyw kapustnych oraz jest warzywem niskokalorycznym ok. 40 kcal w 100 g. Jest dobrym źródłem żelaza (zapobiega niedokrwistości), potasu (reguluje pracę serca), wapnia (wzmacnia kości), magnezu (wzmacnia mięśnie) i sodu oraz zawiera wiele witamin m.in. witaminę A (korzystnie wpływa na wzrok, stan skóry, włosów i paznokci), E (poprawia stan skóry, włosów i paznokci), C (wzmacnia odporność), B1, B2, niacynę i beta-karoten. Jarmuż jest również doskonałym źródłem związków bioaktywnych (flawonoidy, karotenoidy, sulforafan, antocyjany, glukozynolany), które mają silne właściwości przeciwutleniające.
Najważniejsze właściwości zdrowotne:
- wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- reguluje poziom cukru,
- luteina, zeaksantyna oraz witamina A korzystnie wpływają na wzrok,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy oraz chorób układu krążenia,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory żołądka, okrężnicy oraz płuc.
Jarmuż w kuchni
Jarmuż możemy jeść na surowo, smażyć, gotować, zapiekać, mrozić. Żeby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości, najlepiej go spożywać na surowo. Najbardziej popularne dania z jarmużu to koktajle warzywne lub warzywno-owocowe, chipsy z jarmużu i sałatki.
Uprawa
Jarmuż ma małe wymagania (można go uprawiać prawie na wszystkich rodzajach gleb) oraz jest odporny na niewielki mróz. Powinien być zbierany po pierwszych przymrozkach. Wtedy traci swój gorzki smak i jest delikatniejszy.