Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy trafiły po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo pomidory nie były popularne, ale z biegiem czasu zaczęły cieszyć się coraz większym zainteresowaniem, a obecnie są najbardziej cenionymi warzywami. Pomidor jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw w Polsce.
Występuje wiele odmian pomidorów i nie zawsze są czerwone. Mogą być również żółte, zielone lub czarne. Pomidor to jedyne warzywo, które po przetworzeniu nie traci swoich właściwości prozdrowotnych, a nawet zyskuje ich więcej. Trzeba zaznaczyć, że pomidory uprawiane w słońcu zawierają więcej składników odżywczych, niż te uprawiane w szklarniach.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
Pomidory jak i ich przetwory są bogatym źródłem składników odżywczych. Ich zawartość zależy od odmiany, ale również zmienia się pod wpływem warunków klimatycznych, gleby, miejsca uprawy oraz stopnia dojrzałości. Są źródłem przeciwutleniaczy (związków fenolowych, karotenoidów – likopenu, witaminy C, witaminy E). Oprócz przeciwutleniaczy (antyoksydantów) pomidory są bogate w potas, sód, miedź, magnez, wapń, mangan i kwas foliowy.
LIKOPEN
Jednym z karotenoidów zawartych w pomidorach jest likopen. Odpowiada za występowanie charakterystycznej czerwonej barwy. Stanowi 80-90% wszystkich karotenoidów w dojrzałych pomidorach. Występuje zarówno w surowych pomidorach jak i w jego przetworach. Należy zaznaczyć, że w przetworach (koncentrat pomidorowy, ketchup, sos pomidorowy) jest go znacznie więcej. Jest to związek o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. Regularne spożywanie pomidorów i ich przetworów obniża ryzyko zachorowania na nowotwory prostaty, jelita grubego, wątroby i jajników.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
- wykazują działanie przeciwnowotworowe
- wpływają korzystnie na pracę serca
- zapobiegają miażdżycy
- obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
- obniżają ciśnienie tętnicze
- wzmacniają kości
- wpływają korzystnie na cerę
POMIDORY W KUCHNI
Pomidory są bazą do wielu potraw. Można z nich robić zarówno dania na ciepło jak i na zimno. Sprawdzają się jako dodatek do pizzy, makaronu, sałatki czy kanapek. Można z nich zrobić tradycyjną pomidorową albo zupę krem. Dobrze komponują się z każdym serem i awokado. Dania z pomidorów najlepiej przyprawiać bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi.
Dodatkowo pomidory są niskokaloryczne (w 100 g tylko 18 kcal) i są źródłem błonnika, więc zasycają na długo i sprawdzają się w diecie odchudzającej. Dobra wiadomość dla diabetyków – indeks glikemiczny (IG) pomidorów wynosi 30.