Brokuły zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych oraz intensywny zielony kolor, które pomogą przetrwać szare jesienne dni. Krem z brokułów to idealny pomysł na szybki i sycący obiad 🙂
Składniki:
- ok. 500 g brokułów
- 2 małe ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła lub oleju
- sól
- pieprz
- nasiona słonecznika, pestki dyni
- ptysie
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i marchewkę.
- Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- W garnku rozgrzej masło lub olej, dodaj cebulę i chwilę podsmaż. Dodaj przeciśnięty lub rozdrobniony czosnek.
- Włóż pokrojone warzywa do garnka, zalej wodą i gotuj aż do miękkości.
- Na koniec wszystko zblenduj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zupę można podawać posypaną nasionami słonecznika i pestkami dyni lub ptysiami.
Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi.
Kaloryczność (1 porcja): 250 kcal