Klasyczna pomidorowa króluje na polskich stołach już od wielu lat. W związku z tym, że sierpień to sezon na pomidory, ugotowałam zupę krem ze świeżych pomidorów. Doprawiona bazylią i oregano smakuje wyśmienicie. Pomidory zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Tutaj dowiecie się więcej o ich właściwościach 🙂
Składniki (3 porcje):
- 5 dużych pomidorów
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 3 łyżki masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szkl. bulionu
- 1/2 łyżeczki cukru
- bazylia
- oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory nacinamy na krzyż od spodu, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.
- Obieramy ze skórki sparzone pomidory i kroimy na ćwiartki.
- Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na maśle.
- Obieramy i drobno kroimy obrane marchewki i ziemniaki.
- Pokrojone warzywa dodajemy do garnka i zalewamy bulionem. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Warzywa gotujemy aż do miękkości.
- Wszystko blendujemy, dodajemy oregano i bazylię
- Zupę można podać z grzankami i udekorować świeżą bazylią.
Kaloryczność (1 porcja): 250 kcal