Placki z cukinii to prosty i szybki, a przede wszystkim smaczny przepis w sam raz na obiad. Placki kojarzą się przeważnie z czymś słodkim, ale ja proponuję placki na słono z sosem czosnkowym i wędzonym łososiem.
Składniki:
Placki z cukinii (2 porcje):
- cukinia 1 szt.
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jaja kurze
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- łosoś wędzony w plastrach
- kiełki rzodkiewki (albo inne 😉 )
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny ok. 200 g
- 2 ząbki czosnku (ilość zależy od tego jak mocny ma być sos)
- szczypta soli
- opcjonalnie koperek lub zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Placki z cukinii:
- cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
- razem wymieszać wszystkie składniki na ciasto
- smażyć na patelni przetartej olejem
Sos czosnkowy:
- czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu
- dopraw do smaku solą i pieprzem
- do sosu można dodać zioła prowansalskie albo koperek
Usmażone placki polać sosem czosnkowo-jogurtowym, położyć kawałek łososia i trochę kiełków. Smacznego 😀
Kaloryczność (1 porcja): 450 kcal